fbpx

Alles over de koppeling van uw auto

De koppeling is een belangrijk onderdeel om de auto rijdend te houden. De koppeling zorgt namelijk voor de verbinding tussen de motor en versnellingsbak. Deze verbinding moet tijdelijk worden ontkoppeld om te kunnen schakelen, weg te kunnen rijden of te kunnen stoppen. Wanneer u problemen heeft met uw koppeling is het van belang om dit zo snel mogelijk op te lossen. Doet u dit niet dan kan dit oplopen tot hoge reparatiekosten.

De koppeling is een bewegend deel in uw auto en daarom slijtagegevoelig. Wanneer de koppelingsplaat versleten is, maakt deze geen goede verbinding meer met de motor en de versnellingsbak. Met een versleten koppeling heeft de motor moeite om de kracht over te brengen naar de versnellingsbak.
Het tweedelig vliegwiel zit vast aan de koppeling en neemt trillingen weg uit de motor. Ook het tweedelig vliegwiel is onderhevig aan slijtage. Maakt uw motor een klapperend geluid? Dan is de kans groot dat deze aan vervanging toe is.

Ook bij een automaat is een koppeling aanwezig, eventueel in combinatie met een dubbelmassa vliegwiel. Het is belangrijk dat deze goed wordt onderhouden. Bij overmatige slijtage wordt de koppeling vervangen om verdere schade aan uw automaat te voorkomen.

 

koppeling

Hoe herkent u een versleten koppeling?

  • Versnellingsbak schakelt slecht;
  • Koppelingspedaal komt hoger te zitten;
  • Bedienen koppelingspedaal is zwaarder;
  • Auto versnelt vrijwel niet bij vol gas geven terwijl het toerental wel stijgt.

Bij Autobedrijf Nieuwland wordt uw koppeling volgens de juiste voorschriften vervangen en afgesteld, zowel handmatig als softwarematig. Mocht uw koppeling versleten zijn, dan controleert Autobedrijf Nieuwland altijd alle onderdelen. Het kan namelijk zo zijn dat ook de koppelingsplaat, drukgroep en druklager aan vervanging toe zijn. Daarnaast kan het voorkomen dat de monteur tijdens een reparatie ziet dat het vliegwiel en/of keerring vervangen moeten worden. Mocht dit het geval zijn dan zal Autobedrijf Nieuwland altijd eerst contact met u opnemen.

Heeft uw auto een versleten koppeling of wilt u de koppeling controleren? Boek dan een afspraak of bel naar 0527-202853.